προβολές
συναντήσεις
και ειδικές εκδηλώσεις
 

για το σινεμά
τη τέχνη και την οικολογία

τον Ιούνιο 2006
στο
διεθνές φεστιβάλ της Ρόδου

 

 

 

 

 

 

 
 βραβεία | '08 | '07 | '06 | '05 | '04 | '03
 

Το Χρυσό Ελάφι, τα βραβεία του Ecofilms,
δόθηκαν το Σάββατο 29 Ιουνίου '08 στο
Κινηματογράφο ΡΟΔΟΝ
.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η κριτική επιτροπή των ταινιών μεγάλου μήκους, αποτελούμενη από τους Χάλα Αλ Αμπντάλα, Μισέλ Φερύ και Ανδρέα Θωμόπουλο, λίγο πριν την ανακοίνωση των βραβείων δήλωσε τα εξής:

«Σαν επιτροπή θα θέλαμε πρώτα-πρώτα να θυμηθούμε την πρώτη-πρώτη σκέψη που γέννησε αυτό το φεστιβάλ  και να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο  τον άνθρωπο, που δεν έχει σημασία ποιος είναι, αλλά που σαν αποτέλεσμα εκείνης της σκέψης του τότε έχουμε απόψε αυτήν εδώ την γεμάτη δημιουργική ενέργεια συνάντηση όλων μας.  Ας είναι καλά ο άνθρωπος αυτός όποιος κι αν είναι όπου κι αν βρίσκεται.

Θα θέλαμε μετά να ευχαριστήσουμε όλους όσους το τρέχουν αυτό το φεστιβάλ. Γιατί οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να τελειώσει χωρίς προβλήματα ένα διεθνές φεστιβάλ αξιώσεων.

Τέλος, σαν επιτροπή θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα απ’ την καρδιά μας τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες Αυτούς που εμπιστεύτηκαν στην κρίση μας τις ταινίες τους, που είναι το πνεύμα τους, η ψυχή τους και  η κινηματογραφική τους ικανότητα».

Το Α Βραβείο δίνεται στην ταινία «Συναντήσεις στο τέλος του κόσμου» του Βέρνερ Χέρτζογκ (Η.Π.Α.-Γερμανία), στην υπέροχα σκηνοθετημένη ταινία που μας ταξίδεψε σε ένα οριακό σημείο του πλανήτη και εκεί μας ένωσε πνευματικά, ψυχικά αλλά και σωματικά με το σύμπαν.

Το βραβείο απένειμε ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης, Γιάννης Γιαννακάκης, ο οποίος συνεχάρη τους δημιουργούς, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων και την εταιρεία Εικόνα & Περιβάλλον για το υψηλό καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο της διοργάνωσης.

Το Β Βραβείο στην ταινία «Υπόσχεση στους νεκρούς: Το ταξίδι της εξορίας του Άριελ Ντόρφμαν» του Πήτερ Ρέυμοντ (Καναδάς), μια πολιτική ταινία που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και μας προτρέπει να ανιχνεύσουμε το αβέβαιο μέλλον. Πρόκειται για μια ταινία που ισορροπεί  το αρχειακό της υλικό, την έρευνα και την κινηματογράφηση, με τρόπο ικανό, μέσω ενός χαρισματικού συγγραφέα που ψάχνει την αλήθεια και που είναι ο πρωταγωνιστής της.

Το βραβείο απένειμε στον σκηνοθέτη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Ταρασλιάς, ο οποίος δήλωσε ευτυχής που ως πολιτικός δίνει το βραβείο σε μια πολιτική ταινία με όραμα, τονίζοντας ότι οι καθαροί άνθρωποι στην πολιτική είναι απαραίτητοι.

Ειδική μνεία γίνεται στην ταινία «Η δίψα μιας πέτρινης θάλασσας» του Βλαντιμίρ Περόβιτς (Μαυροβούνιο), την ποιητική ταινία που με ελάχιστα μέσα, αλλά με μεγάλη  αγάπη, σκηνοθετική ικανότητα και χιούμορ μιλά για τη σκληρή επιβίωση κάποιων ανθρώπων που ενώ χιλιομετρικά βρίσκονται δίπλα μας, στη γειτονιά μας, χρονικά βρίσκονται κάποιους αιώνες μακριά μας.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η κριτική επιτροπή των ταινιών μεσαίου μήκους, αποτελούμενη από τους Ματθίας Μπέργκμαν, Δημήτρη Γιατζουζάκη και Σαουσάν Νταρουάζα, απονέμει το Α Βραβείο στην ταινία «Παράδεισος: Τρία ταξίδια σ’ αυτόν τον κόσμο» της Ελίνα Χιρβόνεν (Φιλανδία) επειδή αντιμετωπίζει το πρόβλημα των λαθρομεταναστών με τον πόνο, τη φτώχεια και την οδύνη που περιέχει, ενορχηστρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία σε μια κινηματογραφική φόρμα που μοιάζει με ποίημα.

Το Β Βραβείο  της κατηγορίας απονέμεται στην ταινία «Πυρηνική Επάνοδος» του Τζάστιν Πέμπερτον (Νέα Ζηλανδία), ο οποίος με διαύγεια και ψυχραιμία, μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε ένα πολύπλοκο και αντιφατικό ζήτημα.  Η ταινία θέτει σε αντιπαράθεση από τη μια μεριά την επαναφορά της ατομικής ενέργειας, η οποία τώρα προτείνεται από την ατομική βιομηχανία σαν λύση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από την άλλη, το κόστος και τους κινδύνους αυτής της τεχνολογίας που τα απόβλητά της θα χρειαστούν 100.000 χρόνια για να αφομοιωθούν από το περιβάλλον. Το βραβείο παρέδωσε στο σκηνοθέτη ο βουλευτής Σπύρος Κουβέλης ο οποίος δήλωσε ότι χαίρεται που το βραβείο κερδίζει μια ταινία που μας αποκαλύπτει όλες τις διαστάσεις ενός τεράστιου, επίκαιρου θέματος που έχει πλέον αρχίσει να συζητείται και στη χώρα μας. Ο Τζάστιν Πέμπερτον παραλαμβάνοντας το βραβείο του, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά γι’ αυτόν που βραβεύεται «από το πιο ειδυλλιακό φεστιβάλ στον κόσμο».

Ειδική μνεία γίνεται στην ταινία «Μαύρος Ποταμός» του Σουρέντρα Μάναν (Ινδία). Η ταινία αποκαλύπτει πως η θρησκευτική πίστη και ενέργεια μπορεί να μετουσιωθεί σε δράση για τη σωτηρία των φυσικών πηγών ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας.  Ο σκηνοθέτης τόνισε ότι το βραβείο αυτό είναι τιμή για την ταινία του, αλλά κυρίως τιμή και αναγνώριση για τις αξίες που αυτή αντιπροσωπεύει. Το βραβείο απένειμε ο Νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ειδική μνεία γίνεται, επίσης,  στην ταινία «Ο θείος Μίττε» του Βίζναντ βαν Γκίνγκελ (Ολλανδία) για τις εύγλωττες σιωπηλές στιγμές της. Μια ταινία που κατορθώνει να συλλάβει και να μας μεταφέρει αυθόρμητες στιγμές της καθημερινής ζωής στη μέση της άγριας φύσης, χωρίς να χειραγωγεί το τοπίο. Το βραβείο στο Βίζναντ βαν Γκίνγκελ απένειμε ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων, Γιώργος Γιαννόπουλος.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η κριτική επιτροπή των ταινιών μικρού μήκους, αποτελούμενη από τους Μαριάνθη Ηρακλείδου, Φερεντούν Φαριάντ και Γιάννη Σχίζα, σημειώνει την εντυπωσιακή αναβάθμιση των ταινιών μικρού μήκους και τη δημιουργική ώθηση που προσδίδει στις νέες γενιές κινηματογραφιστών.

Απονέμει το Α Βραβείο στην ταινία «Apna Aloo Bazaar Becha: Από την οικολογική διαβίωση στην αγορά» του Πάνκατζ Η. Γκούπτα (Ινδία) για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της παραδοσιακής αγροτικής παραγωγής και το Β Βραβείο στην ταινία «Μπέουμπεου» της Σιμόν Ρίζι (Ιταλία) για το μήνυμα της ανακύκλωσης και την παράλληλη αναφορά στην τριτοκοσμική αθλιότητα. Τα βραβεία απένειμε ο βουλευτής και συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Η κριτική επιτροπή των ελληνικών ταινιών αποτελούμενη από τους Βασίλη Λεοντιάδη, Μαριάνθη Ηρακλείδου και Γιάννη Σχίζα, υπογραμμίζει το επίπεδο των ελληνικών ταινιών στην ολότητά τους.  Απονέμει δύο ισότιμα Βραβεία συνοδευόμενα από το ποσό των 2.500 ευρώ έκαστο, στις ταινίες :

«Η στάχτη που μένει» του Νίκου Καβουκίδη και «Cyclown Circus-Ένα τσίρκο στο δρόμο» του Δημήτρη Σφυρή

Η κριτική επιτροπή απένειμε δύο τιμητικούς επαίνους:

Στην ταινία μικρού μήκους «Η κούπα» του Γιάννη Βουγιούκα, για την ευρηματική αντιμετώπιση της σχέσης πολίτη και γραφειοκρατίας και στην ταινία «Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση» του Νίκου Αλευρά, για την απλότητα με την οποία συνταιριάζει  ερωτική  χειραφέτηση και κοινωνική  αλλαγή.

Ο Νίκος Καβουκίδης, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, δήλωσε: «Αυτό το βραβείο θα πρέπει να κοσμήσει το καφενείο του χωριού Μάκιστος, το οποίο είχε τα περισσότερα θύματα σ’ αυτόν το καταστροφικό Αύγουστο. Το χρηματικό έπαθλο θα πρέπει να αποδοθεί στην κοινότητα του χωριού και στους γέροντες που εξακολουθούν να παραμένουν, επιμένοντας ότι οι προσωπικές τους ανάγκες για ζωή και επιβίωση είναι ο τόπος τους».

Η δεύτερη ταινία που απέσπασε το βραβείο ήταν η πρώτη ταινία του νέου σκηνοθέτη Δημήτρη Σφυρή, μία ταινία, η οποία, όπως ανέφερε ο ίδιος, τη γύρισε ως φοιτητής, με δανεική κάμερα και με ελάχιστα μέσα, χωρίς να περιμένει ποτέ ότι θα μπορούσε να βραβευτεί.  

Την απονομή στο Γιάννη Βουγιούκα, Νίκο Αλευρά και Νίκο Καβουκίδη έκανε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Παναγιώτης Σακελλαρίου, ο οποίος δήλωσε σε σχέση με την ταινία του τελευταίου: «Είμαι χαρούμενος και περήφανος που λίγες μέρες πριν, στην έναρξη αυτού εδώ του Φεστιβάλ, επεσήμανα την οικολογική καταστροφή που υπέστη η χώρα μας από τις φωτιές τον περσινό Αύγουστο και τώρα έχω την ευκαιρία να δώσω το βραβείο στη συγκλονιστική ταινία του Νίκου Καβουκίδη που πραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα.  Χαίρομαι, επίσης, που μετά από τις ταινίες της Φίνος, μετά από τόσα χρόνια, ο Νίκος Καβουκίδης επιστρέφει στην Ρόδο και τώρα η Ρόδος του χαρίζει αυτό το βραβείο».

Την απονομή του βραβείο στον σκηνοθέτη Δημήτρη Σφυρή έκανε ο Δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου, ο οποίος δήλωσε ότι το Ecofilms χρειάζεται χρυσό βραβείο, κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο, με περισσότερες ταινίες και περισσότερο κοινό, αποκτώντας παγκόσμια εμβέλεια.

Μία διαφορετική, ευχάριστη νότα στη βραδιά έδωσε το αυτοσχέδιο δρώμενο από τον ακροβάτη του σχήματος  Cyclown Circus που υπό τους ήχους του ακορντεόν κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού για την απλότητα και τον αυθορμητισμό.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου απονέμει τα δύο βραβεία κοινού στην ταινία «Πόλεμος/Χορός» των Σον Φάιν και Άντρια Νιξ Φάιν (Η.Π.Α.) και στην ταινία «Ερατώ» του Άγγελου Σπάρταλη.

Στην πρώτη γιατί, όπως σημειώνει η κριτική επιτροπή, κατάφερε να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά μας και γιατί αποτελεί την καλύτερη απάντηση στη βία, στη δεύτερη για την εικαστική σύλληψη της ροής του χρόνου μέσω της ποίησης του Αρθούρου Ρεμπώ και του Μίλτου Σαχτούρη και για τη σαφήνεια μέσω της οποίας οπτικοποιείται.

Ο Άγγελος Σπάρταλης παραλαμβάνοντας το βραβείο του δήλωσε συγκινημένος: «Κάνω κινηματογράφο εξαιτίας του Ecofilms».

 

 

 

σχεδιασμός n.n.

ecofilms.gr©2004